We drinken het bijna allemaal; koffie. Maar wat is koffie nu eigenlijk en hoe gezond is het om dagelijks koffie te drinken?
Waar komt koffie vandaan? Koffie is ontdekt gedurende de 15e eeuw in Ethiopië en werd populair door de stimulerende eigenschappen. Het bevat zoals de meeste natuurlijke voeding meer dan 1000 verschillende soorten stoffen, waar cafeïne de bekendste van is. Koffie wordt gemaakt van zaden van de koffieplant; koffiebonen. De koffiebonen worden gedroogd en geroosterd. Een deel wordt vervolgens gemalen en een deel wordt ongemalen verkocht.
Cafeïne, de meest onderzochte stof in koffie, verhoogt de alertheid. Cafeïne leidt tot een kortdurende vernauwing van de bloedvaten en leidt even tot een verhoogde bloeddruk. Hierdoor denkt men dat koffie samenhangt met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het tegendeel is echter waar. Koffie verlaagt juist de kans op hart-en vaatziekten.
Daarnaast verhoogt cafeïne de beschikbaarheid van insuline waardoor de kans op diabetes zou kunnen verminderen. Ook wordt gezegd dat cafeïne een remmende werking heeft op ontstekingen. Er kan geconcludeerd worden dat er een verband bestaat tussen het drinken van koffie en het verlagen van de kans op een hartaanval, beroerte, diabetes, infecties en zelfs het verlagen van het overlijdensrisico.
Echter, zitten hier wel een paar kanttekeningen aan. Alleen een gematigde hoeveelheid koffie, zeg 2 á 5 koppen per dag, heeft een positief effect op de gezondheid. Bij een grotere hoeveelheid koffie zijn er meer negatieve dan positieve gevolgen.
Ook zit er verschil in de manier waarop een kopje koffie wordt gezet. Gefilterde koffie, ja, zoals je oma deze altijd drinkt, is het gezondst. De olieachtige stoffen cafestol en kahweol blijven bij filterkoffie grotendeels op het filter achter. Bij ongefilterde koffie, zoals cafetière koffie (french press) of koffie gezet met een percolator komen deze oliën in de koffie terecht.
Cafestol en kahweol zijn in verband gebracht met het toenemen van het LDL-cholesterol, ook wel ‘slechte’ cholesterol genoemd, en daarmee dus met een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten. Bij filterkoffie is de toename van het LDL-cholesterol niet aangetoond. Espresso’s en koffie uit cups zitten qua gezondheid tussen gefilterde en ongefilterde koffie in. Bij zo’n 2 á 3 espresso’s per dag is het effect op het LDC-cholesterol verwaarloosbaar.
De meeste positieve effecten van koffie op je gezondheid ervaar je dus wanneer je 2 tot 5 koppen filterkoffie per dag drinkt. Bij deze inname is gemiddeld gezien de relatieve afname van het overlijdensrisico zo’n 15%. De kans op een hartaanval vermindert met 13% en is er 17% minder kans op een beroerte.
Geniet dus lekker van een bakkie koffie, zolang het er maar niet meer dan 5 zijn!