10 feiten en fabels over voeding

10 feiten en fabels over voeding

Fabeltjes over voeding zijn de wereld nog niet uit. Vaak hoor je dat bepaalde voedingsmiddelen je dik maken of ongezond zijn. Maar welke zijn nu wel en niet waar?

1) Van eten na 8 uur ’s avonds word je dik

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen, ‘’je moet niet meer na 8 uur ’s avonds eten, want dat maakt je dik”. Hoewel het misschien logisch klinkt, gaat ook ’s avonds je verbranding gewoon door. Het is dus onzin dat je na 8 uur niets meer mag eten. Zolang je niet over je totale caloriebehoefte van je dag gaat, zit je goed. De enige valkuil is dat je in de avond meer trek krijgt in snacks. We pakken er snel een worstje, kaasje of wat chips bij en schenken dan ook nog eens een wijntje in. Hierdoor zit je onbewust sneller over je totale caloriebehoefte.

2) Brood is een dikmaker

Ook dit is een fabeltje. Zolang je geen glutenallergie hebt, is brood niet ongezond. Over het algemeen bevat brood verschillende soorten vitamines, mineralen en vezels. Net zoals elk ander voedingsmiddel bevat brood ook calorieën, namelijk rond de 80 calorieën per sneetje. Van af en toe een broodje zul je dus niet snel aankomen. Pas wanneer je 10 sneetjes brood per dag eet, zie je wellicht op de lange termijn een toename in je gewicht. Want zonder beleg zit je bij 10 sneetjes al op de 800 calorieën! Wanneer je niet over je totale caloriebehoefte heen gaat, kun je prima brood eten.

3) Van koffie droog je uit

“Je moet genoeg water drinken na je koffie.” Ook dit heb je vast wel eens gehoord. Er wordt vaak beweerd dat je uitdroogt van koffie. Dit is niet waar. Van koffie drinken verlies je gedurende de dag niet meer vocht dan wanneer je geen koffie drinkt. Hetzelfde geldt voor thee. Koffie en thee tellen dus gewoon mee in je dagelijkse vochtinname. Maar let op! Het drinken van meer dan 5 kopjes koffie per dag is echter af te raden.

4) Eiwitshakes zijn een ‘must have’

Eiwitshakes zijn zeker niet slecht en kunnen een hele goede en vooral gemakkelijke aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Echter zijn de shakes geen ‘must have’ in je weekmenu. Je kunt je nodige eiwitten ook uit normale voeding halen. Bij een verhoogde behoefte aan eiwitten, bijvoorbeeld bij het beoefenen van krachttraining, kunnen eiwitshakes zeker helpen om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

5) Je verbrandt meer als je vaker per dag eet

Je hoort vaak dat je meerdere eetmomenten per dag moet hebben. Dit zou je metabolisme versnellen en dus je ververbranding. Volgens wetenschappelijk onderzoek maakt het echter voor je metabolisme niet uit of je nu 3 of 6 keer per dag eet. De energiebalans is leidend. Eet je meer calorieën dan je nodig hebt, dan kom je aan en andersom. Persoonlijk raad ik meerdere eetmomenten aan per dag. Hierdoor krijg je namelijk minder snel last van een hongergevoel en grijp je niet naar allerlei ongezonde snacks. Wel zul je je calorieën moeten verdelen over de verschillende maaltijden. Je wilt namelijk niet met 6 maaltijden twee keer zoveel calorieën binnen krijgen dan wanneer je 3 keer per dag eet.

6) Van koolhydraten word je dik

Veel mensen geloven dat je dik wordt van koolhydraten en verbannen het uit hun voedingspatroon. Van koolhydraten word je echter niet dik. Je wordt pas dik als je meer calorieën binnen krijgt dan dat je er verbrandt. Hetzelfde verhaal als met het brood. Koolhydraten heb je nodig, ze leveren energie en je hersenen werken op koolhydraten. Wel kan het in sommige gevallen verstandig zijn om minder koolhydraten te eten als je wilt afvallen, maar skip ze niet helemaal. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon.

7) Verse groenten zijn gezonder dan diepvriesgroenten

Weer een fabeltje. Verse groente hebben ongeveer dezelfde voedingswaarden als ingevroren diepvriesgroente. Vers klinkt vaak beter dan diepvries, maar diepvriesgroente worden vaak direct na de oogst ingevroren waardoor zij de gezonde voedingsstoffen behouden. Verse groente zijn net zo gezond als deze niet te lang in de supermarkt hebben gelegen. Ook is de kooktijd van de groente van belang. Kook groente liever niet te lang, een groot deel van de vitamines zullen dan verloren gaan. Na bereiding bevatten verse groente en ingevroren groente nog zo’n 40% van de gezonde voedingsstoffen. Verse groente en ingevroren groente verschillen dus niet zo veel van elkaar. Wel zijn ze beide beter dan ingeblikte groente. Dit komt doordat bij ingeblikte groente slechts zo’n 15% van de vitamines en mineralen blijft behouden.

8) Vruchtensap is net zo gezond als vers fruit

Vaak wordt gedacht dat vruchtensap net zo gezond is als vers fruit. Dit is echter niet het geval. Vruchtensap is namelijk een stuk minder gezond dan vers fruit. De grootste factor is de hoeveelheid suiker dat wordt toegevoegd bij het maken van vruchtensap. Het aantal calorieën telt hierdoor aardig op. Ook gaan er bij het productieproces van vruchtensap veel vezels verloren die je wel binnen krijgt als je vers fruit eet. Bovendien is het verstandiger om vers fruit te eten in plaats van een eigengemaakte verse vruchtensap. Dit komt omdat je snel heel wat fruit mixt of perst en de calorieën van de fruitsuikers daardoor snel optellen. Je kunt bijvoorbeeld beter één sinaasappel eten dan er 6 drinken, dat zal je veel meer een verzadigd gevoel geven. Probeer namelijk maar eens 6 sinaasappels te eten! 😉

9) Zuivel is ongezond

Heb je geen lactose-intolerantie, dan is zuivel niet ongezond. Zuivelproducten, zoals kwark en melk, bevatten juist veel goede voedingsstoffen. Ze zijn zeer eiwitrijk, dat goed is voor spierherstel en spieropbouw. Melk bevat veel calcium, eiwit en vitamine D. Deze voedingsstoffen zorgen voor een gezonde botdichtheid. De claims dat mensen (zonder lactose-intolerantie) botontkalking en darmproblemen van melk krijgen, missen wetenschappelijke onderbouwing. Natuurlijk speelt een verdere gezonde voedingsstijl en voldoende lichaamsbeweging hierin een grote rol.

10) Vetten zijn ongezond

Al het vet schrappen uit je voedingspatroon is geen verstandige keuze. Vetten heb je namelijk nodig om gezond te blijven. Gezonde (onverzadigde) vetten zorgen ervoor dat je verschillende vitamines op kunt nemen. Daarnaast worden hormonen met behulp van vetten door je lichaam getransporteerd. Sommige vetten, zoals de bekende omega 3 vetzuren, zijn tevens goed voor je hart- en vaatstelsel. Het is dus goed om deze vetten in je voedingspatroon te behouden. We hebben echter ook minder gezonde vetten, namelijk de verzadigde- en transvetten. Vooral de transvetten zijn ongezond. De structuur van transvetten is door ons lichaam moeilijk te verwerken. Je vindt deze vetten in frituurvet, gebak, snoep, pizza’s etc. Let dus goed op welke vetten je naar binnen werkt en houd ik gedachte dat vetten meer calorieën bevatten dan eiwitten en koolhydraten.

Deel deze post

Lees ook

ontbijt mike van 't loo
Voeding

10 tips voor een gezond ontbijt

·         Ontbijt eiwitrijkEiwitten geven een verzadigend gevoel, waardoor je minder trek krijgt in suiker. Nog belangrijker, ze helpen je met herstel en bij het opbouwen van

Lees meer »
komkommersnack
Recepten

Snacktime: komkommer met hüttenkäse recept

Zin in een snelle verfrissende snack? Probeer dan eens deze eenvoudige combinatie van komkommer en hüttenkäse. Niet alleen lekker, maar ook eiwitrijk, waardoor je snel bent verzadigd zonder veel calorieën binnen te krijgen.

Lees meer »